Speakeri - TEDx University of Bucharest

Anca Nedelcu

Anca Nedelcu

Anca Nedelcu este profesoară la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, prodecan, coordonator de doctorat în domeniul Științe ale Educației și co-director al Programului de studii masterale „Învățare, inovare și coaching în educație”.

Domeniile de interes profesional şi de cercetare vizează problematica echității, a diversității şi a reflexivității în școală, managementul educațional, influența vechilor şi a noilor media în educație. A urmat numeroase cursuri de specializare (de exemplu, la Universitatea din Amsterdam, Olanda), este formator acreditat prin programul „Advanced Training of Trainers in Europe” derulat de Consiliul Europei şi Comisia Europeană, este consultant internațional, cercetător, membru în numeroase comisii și organizații de specialitate; a coordonat o serie de proiecte de cercetare – dezvoltare, lucrând în colaborare cu instituții ca: Banca Mondială, UNICEF, UNESCO, Cambridge Education Consulting, Ministerul Educației, Centrul Educația 2000+, Agenția Națională pentru Romi etc. Are multiple publicații relevante pentru domeniul educațional.

Ce (mai) înseamnă azi un elev fericit?

Este formula ”elev fericit” un oximoron? Și ce mai înseamnă acest lucru în lumea școlii de zi, prinsă în tensiunea dintre obiective, seducția digitalului, obsesia clasamentelor sau pledoariile recente despre starea de bine? Sunt elevii noștri mai fericiți dacă avem un curriculum mai aerat, dacă profesorii sunt îngăduitori, dacă notele se umflă nerealist? Este starea de bine un obiectiv (în sine) al educației, o temă prea mult povestită dar nepusă în practică? Pot actorii școlii să fie împliniți doar pentru că brusc își propun această țintă? Poate un elev să fie fericit în afara unor realizări, a unor progrese pe care le adună în portofoliul său personal? Există fericire academică în afara efortului? Cât de valoroasă este bucuria visului atins, a perseverenței exersate cu folos? Și, în același timp, cât de greu pot să fie construite visurile academice, în ciuda unor condiții precare ale mediului de învățare?

Iată, așadar, o rețea de întrebări conjugate, care incită la reflexivitate, la ieșire din tipare și la înțelegerea școlii în care ne cresc copiii. Răspunsurile realiste la astfel de întrebări nu sunt doar o posibilă temă de dezbatere, dar și o obligație. Pentru că, nu-i așa, cine nu vrea să crească... un elev fericit?