Prima ediție a TEDx University of Bucharest, Mind the Gap. Creating (Comm)Unity, a urmărit explorarea culturii incluzive a diversității, pentru care comunitatea este epicentrul existenței sociale, respectă indivizii în baza umanității lor împărtășit și modurile fiecăruia de a fi.
Misiunea primei ediții TEDx University of Bucharest a fost să exploreze schimbările profunde, dar și modurile în care putem să rămânem alături de ceilalți în perioadele cele mai dificile. Cercetători, cadre universitare, activiști civici, jurnaliști și studenți din cadrul Universității din București au oferit, în cadrul talk-urilor pe care le-au susținut, perspective diferite asupra ideii de comunitate care, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, a suferit schimbări majore.
Toate discursurile acestei prime ediții sunt disponibile pe platforma oficială TEDx și pot fi vizionate online, pe site-ul oficial al Universității din București.
Marian-Gabriel Hâncean, cercetător și cadru didactic universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a UB a discutat despre Puterea rețelelor sociale în răspândirea COVID-19:
„Rețelele sociale au abilitatea fantastică de a accelera transmiterea virusului. (…) Pe de altă parte, ele au abilitatea de a încetini sau chiar stopa răspândirea. Fiecare dintre noi este parte a unei lumi sociale. (…) Aceste rețele personale sunt rețele care se suprapun. (…) Putem să gândim comunitatea, putem să gândim societatea sub forma unei rețele globale, o plasă de contacte sociale în care fiecare dintre noi este parte integrantă.”
Marian Rădună, creatorul inițiativei voluntare „Cumpărături la ușa ta” și vice-președinte Geeks for Democracy, a vorbit despre ce înseamnă să fii Cetățean în fiecare zi:
„Văzând lumea în ultimul an, am realizat că noi ne întărim din a face bine, din a fi solidari unii cu ceilalți, ne întărim din inovație și din bucurie – din bucuria de a face lucruri pentru ceilalți.”
Diana Vasile, președintele Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, psihoterapeut, psiholog clinician și cadru didactic universitar, a discutat despre Puterea lui „Nu Pot”:
„Haideți să ne uităm la decalajul din interiorul nostru și din exteriorul nostru; din relațiile noastre cu ceilalți. (…) Noi, ca oameni, dispunem de mult mai multe resurse decât ne imaginăm și decât știm și, în schimb, depindem unii de alții mult mai mult decât ne place să credem.”
Mircea Dumitru, profesor și cercetător în filosofie, director executiv al Comisiei Fulbright România-SUA, Președinte al Institutului Internațional de Filosofie, a vorbit Despre dizabilitate și dreptate:
„Noi am făcut un lung drum de la primele semne ale civilizației și până astăzi. Am înțeles nu numai că trebuie să îi ajutăm pe cei care au dizabilități fizice evidente, dar și pe aceia care se află în alte grupe de risc și care sunt socotiți, într-un fel sau altfel, minoritari.”
Anamaria Nicola, jurnalistă, cercetătoare și cadru didactic universitar în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, a propus un talk despre Despre boală, empatie și infodemie:
„Adevăratul pericol pentru sănătatea celor mai mulți dintre noi nu este neapărat Covid-19, ci infodemia care vine odată cu el. (…) Adevărata boală vine cu frică și nesiguranță.”
Alex Cucu, informatician, specialist în Tech Accessibility și Tech Lead pentru organizația AMAIS, a povestit Cum creăm punți în construirea unei societăți incluzive:
„Acum există un cerc vicios cumva: persoanele cu dizabilități nu ies din casă, pentru că societatea nu e pregătită să le primească în mediul construit și în mediul informațional, iar restul societății nu se pregătește pentru că nu întâlnește persoane cu dizabilități. În viziunea noastră, fiecare are responsabilitatea de a construi o societate incluzivă.”
Cătălina Olteanu, activistă de etnie romă, membră în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a discutat despre Cum m-am bătut cu statistica și am ieșit învingătoare:
„Făcând acest exercițiu (…) ați aflat, de fapt, ce înseamnă și cu arată viața unui număr dintr-o statistică. (…) Ce-mi doresc de la societatea noastră este să nu fiu privită ca o excepție, pentru că nu sunt.”
Robert Stredie, Președintele Ligii Studenților Români din Străinătate și absolvent al Universității din Manchester, a propus un talk cu titlul Generația mea construiește:
„Generația mea are în continuare responsabilitatea de a-și asuma partea. Însă, cu implicarea celorlalte generații, oare nu ar fi mai ușor să ajungem la acea generație ideală?”