• +40 21 305 4612
  • tedxuniversityofbucharest@unibuc.ro
  • Bucharest, Romania

Speakeri - TEDx University of Bucharest

Marian Preda

Marian Preda

Marian Preda este rector al Universității din București și profesor la  Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Predă cursuri de Management strategic, Comportament organizațional, Politici sociale și Sociologia timpului.

A urmat mai multe stagii de formare în străinătate (de exemplu, la University of Cambridge și la George Washington University, cu o bursă Fulbright).

Activează neîntrerupt în Universitatea din București din 1990. Între anii 2000 și 2015 a condus Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București – mai întâi ca prodecan, apoi ca decan. În perioada 2015-2019, Marian Preda a deținut funcția de Președinte al Senatului Universității din București, iar în ultimii 25 de ani, în paralel cu profesia academică, a fost manager, consultant și expert în numeroase proiecte cu finanțare națională sau internațională. A colaborat cu organizații precum ONU – în mod special UNICEF și UNDP, Banca Mondială, Bernard Brunhes International (BBI), Comisa Europeană (programe PHARE și POS-DRU).

Marian Preda este autor și coautor a numeroase volume și articole științifice.

Leadership-ul și managementul de criză. În vremuri de criză de manageri și lideri

Motto:

”Management is doing things right; leadership is doing the right things.”

― Peter Drucker

Cei mai bine plătiți 10 CEO ai companiilor de top din SUA au avut în 2021 pachete salariale între 177 și 834 milioane de dolari. De ce ar plăti marile corporații aceste sume astronomice, echivalente cu salariile multor sute de angajați obișnuiți, unei singure persoane din vârful organizației? De fapt, ce plătesc și ce obțin de la ei companiile? De ce sunt top managerii excepționali?

De ce și în ce fel liderii corporațiilor, statelor ori comandanții armatelor sunt persoane excepționale de care depinde supraviețuirea și succesul sau eșecul organizațiilor, sistemelor sociale, statelor pe care le conduc?

Ce și unde ar fi fost azi poporul evreu fără Moise? Dar britanicii fără Elisabeta I sau fără Winston Churchill, rușii fără Petru cel Mare sau Imperiul Roman fără Cezar sau Octavian Augustus? Dar Ford, Apple sau Tesla fără Henry Ford, Steve Jobs sau Elon Musk? La fel de bine ne putem întreba cum ar fi curs istoria omenirii fără Gingis Han ori Napoleon. Sau, de ce nu, cum ar fi fost fără Hitler sau Stalin.

Mai nou, rolurile președinților Zelensky și Putin pentru soarta războiului din Ucraina sau acțiunile liderilor politici din fiecare țară europeană în gestionarea crizei energetice și economice ce bate la ușă, par esențiale.

Cu siguranță, managementul și leadershipul au un rol esențial în viața comunităților umane iar situațiile excepționale precum crizele economice, revoluțiile, războaiele, schimbările istorice majore, cresc exponențial importanța deciziilor luate de lideri și relevanța lor pentru succesul sau eșecul entităților pe care le conduc.

Și în cazul României, pe lângă contextele istorice, calitatea liderilor naționali sau sectoriali din ultimii 20 de ani, o perioadă tulbure, caracterizată de numeroase schimbări de regimuri politice și, implicit, de schimbări de elite și de lideri, a fost crucială.

Dar mai produc sistemele actuale lideri de calitate? Dacă, așa cum pare, nu mai produc, trebuie să vedem de ce și, mai ales, ce e de făcut pentru a crește noile generații de lideri.

  • Locație

    Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie „I.L. Caragiale”, Sala Atelier, str. Matei Voievod, nr. 75-77, București.

  • Email

    tedxuniversityofbucharest@unibuc.ro