• +40 21 305 4612
  • tedxuniversityofbucharest@unibuc.ro
  • Bucharest, Romania

Speakeri - TEDx University of Bucharest

Zaker Hussain Ershad

Zaker Hussain Ershad

Zaker Hussain Ershad, născut în anul 1975 în Qarsob, o zonă din vechea provincie Ghazni, Afganistan, a urmat studiile de doctorat în științe politice la Universitatea din Teheran, urmând a-și completa studiile la Universitatea din California, SUA. A fost consultant în cadrul Ministerului Educației din Afganistan și membru fondator al Universității Kateb, ulterior devenind decan al Facultății de Științe Politice ale aceleiași Universități.

În anul 2010, alături de alți experți în domeniu, a fondat prima universitate non-profit din Afganistan - Universitatea Avicenna, în Kabul.

În august 2021, ca urmare a primirii unei invitații oficiale din partea Universității din București, Dr. Zaker Hussain Ershad a devenit profesor la Facultatea de Științe Politice. A coordonat și publicat numeroase lucrări științifice relevante pentru domeniul științelor politice.

The war from (t)here. Despre conflict, în Afganistan și Ucraina

Două conflicte aflate la mii de km distanță. Diferite, dar nu numai atât.

Războiul din Afganistan durează de mai bine de 40 de ani. Factorii interni, regionali și internaționali acționează ca piloni de război aici, iar în mod specific, tribul, etnia și religia sunt considerate a fi factori de conflict în sfera internă. Vecinătatea Afganistanului cu Iranul, Pakistanul și China, precum și competiția ideologică dintre Iran și Arabia Saudită acționează regional în favoarea crizei și războiului. În contextul sistemului internațional, Afganistanul, în calitate de tampon geografic, a reflectat întotdeauna competiția puterilor internaționale din regiune. Competiția dintre Est și Vest a situat Afganistanul ca fiind teren de război.

În ceea ce privește dimensiunea externă, există o oarecare similitudine între actualul război din Ucraina și conflictul din Afganistan. Putem spune că Ucraina joacă, la rândul ei, rol de teren de război între puterile occidentale și cele estice.

  • Locație

    Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie „I.L. Caragiale”, Sala Atelier, str. Matei Voievod, nr. 75-77, București.

  • Email

    tedxuniversityofbucharest@unibuc.ro